top of page
  • Writer's pictureCREW

Beluga diskvalificeret fra Vegvisir Race Nyborg 2022

Updated: Sep 7, 2022


Anders Johansen i Beluga jublede ved målgangen på Garmin Round Denmark Race 2022. Efter Vegvisir Race er armene kommet ned. Anders Johansen kalder juryen useriøs - selv missede han dog han rundingen af banens eneste obligatoriske mærke.


Denne blog post er en journalistisk vinkling af Race Managements afgørelse om at diskvalificere Beluga

Vegvisir Race Office har 6. september meddelt, at Beluga skipper Anders Johansen, ikke har sejlet 238 sømil banen, da han valgte at runde E26 i stedet for banens eneste obligatoriske mærke E25A, hvorfor han diskvalificeres.

Vegvisir Race Manegement har med rette modtaget generel kritik for dårlig kommunikation i forbindelse med de to afkortninger af 238 sømil banen.

– Vi har lært af vores fejl og allerede nu ser man de første konsekvenser heraf, da vi minutiøst har gennemgået alt fra skippermøder til mærkerundinger med det formål at finde fejl, mangler og unøjagtigheder så vi kan gøre det bedre fremadrettet, siger Carsten Berntsen fra Nyborg Sejlforening.

– Vi tager kritikken alvorligt. Det har vi sagt siden i lørdags, hvor vi reelt begyndte at hente input fra deltagerne. Jeg kan love, at Sailiing Guidelines bliver helt klare i 2023 blandt andet omkring afkortninger, siger Morten Brandt.


Inddrager Christian Lerche

En enkelt sejler, Anders Johansen, valgte at tage sin kritik et skridt videre end kaj-kanten i Nyborg. Mest bemærkelsesværdig ved at inddrage Dansk Sejlunions direktør Christian Lerche, der bl.a. svarer, at han ikke vil medvirke med en stillingtagen i den konkrete sag.

Anders Johansen og co-skipper deltog i båden Beluga i Medium kategorien. Han krydsede mållinjen som forreste båd i kategorien foran konkurrenten Lightworks. Alligevel sluttede Beluga på 2.pladsen, da Lightworks blev kompenseret med 45 minutter. Du kan læse hvorfor Lightworks modtog kompensationen ved at klikke nedenfor. Det er på baggrund af afgørelse om at kompensere Lightworks, at Anders Johansen rejser kritik af Vegvisir Race.


Offentliggør kritik på fanside

Den Dansk Sejlunion-involverende email blev også er udgivet på Facebook fansiden Beluga Sailing. Her kritiserer han Vegvisir Race organisationen for blandt andet at være useriøs, uanstændig og uprofessionel. Anders Johansen forsøger yderligere at beklikke Nyborg Sejlforenings troværdighed fordi de, som en klub, der er medlem af Dansk Sejlunion, står som medarrangør af Vegvisir Race Nyborg 2022. Kritikken går på den omtalte jury-afgørelse, som kostede Anders Johansen førstepladsen. Ifølge Anders Johansen, repræsenterer afgørelsen det modsatte af “alt hvad Dansk Sejlunion står for i forhold til FairPlay og godt sømandsskab”.


“If in the process of winning you have lost the respect for your competitors you have won nothing,” Paul Elvstrøm.

Var sejlet ned under horisonten

I forhold til FairPlay virker det usandsynligt, at nogen vil hylde en vinder, der er blevet sejlet 8,5 sømil agterud af en anden besætning i præcis samme bådtype. At Beluga i første omgang kunne stå som vinder syv minutter foran Lightworks skyldtes kun, at den førende båd missede den omtalte baneafkortning på grund af dårlig kommunikation delvist forårsaget af upræcise formuleringer i Sailing Guidelines, og fordi Beluga sparede minimum 2X0,6 sømil ved at runde E26 i stedet for E25A.


For efter en henvendelse fra en deltager blev Race Managements opmærksomhed således rettet mod mærkerundingen af E25A. Her fremgår det, at Lightworks er 8,4 sømil foran Beluga, da båden når E25A, hvor den altså skulle være drejet mod Nyborg, men i stedet forsatte mod Romsø. Derudover fremgår det tydeligt af trackingen fra tractrac og af AIS-data fra Vesselfinder, at Beluga runder E26 og ikke sejler de sidste 0,6 sømil (1,1 km) nord på til banens eneste obligatoriske mærke E25A.

Da banen dermed ikke er fuldført vælger Race Management at diskvalificere Beluga.

Du kan læse begrundelsen for diskvalificeringen her.


De to mærker i fokus: E25A øverst ca. 0,6 sømil (1,1 km) sydligere ligger den visuelt identiske E26. I søkort-appen Navionics er E25As position: 55.22 338N og 11. 2.757E, mens E26s er 55.21.723N og 11.2.772E.

Vesselfinders AIS data viser punktet hvor Beluga skifter kurs. Positionen stå over louis poulsen reklamen: 55.21.741 N og 11.03.727 E.


AIAVegvisir Race er en event, der hylder fairness, sportsånd og godt sømandsskab. Det viser sig blandt andet ved, at der sejles efter søvejsregler, og at deltagerne i deres mindset er konkurrenter og kolleger, da de kan blive de første til at undsætte, hvis uheldet skulle være ude. Derfor gælder legendariske Paul Elvstrøms ord oven for som rettesnor for konkurrenterne i Vegvisir Race

Billede fra tractracs race viewer viser de nærmeste både og hvordan Beluga svinger vest over 0,6 sømil under E25A, mens Kaha har rundet E25A og er på vej sydvest over mod Nyborg.


Rådata fra tractrac viser de plottede positioner med tidsstempler - der er ingen udfald, men en komplet og dermed 100% valid tracking.

723 views0 comments

Comments


bottom of page